Na području opštine Novi Grad sport je zastupljen dugi niz godina i danas ovdje djeluje 25 sportskih klubova. Najzastupljeniji je fudbal, koji ima 9 muških fudbalskih klubova, 1 ženski fudbalski klub, 1 školu fudbala i gradski fudbalski savez.

Fudbalski klub „Sloboda” Novi Grad je jedan od najstarijih fudbalskih klubova u Bosni i Hercegovini, osnovan 1910. godine. Malo je fudbalskih kolektiva ne samo sa prostora Republike Srpske, BiH i Jugoslavije već i mnogo šire, koji se mogu pohvaliti takvim kontinuitetom neprekidnog rada sa istim nazivom, pa čak i istom bojom dresova. Zato je i neraskidiva veza Novograđana sa svojim ljubimcima u crvenoj opremi. FK „Sloboda” predstavlja brend za Novi Grad jer su ovaj grad i „Sloboda” zajedno rasli. Krajem 30-tih godina prošlog vijeka, kad mnogi nisu imali ni stadion, stadion u Dobrljinu, pored Novog Grada imao je čak i reflektore, pa je tako na njemu još daleke 1937. godine odigrana i prva kod nas ikad zabilježena utakmica pod svjetlima reflektora.

Stadion fk Sloboda
Stadion FK “Sloboda”

Pored fudbala, ovdje su zastupljeni i mnogi drugi sportovi: košarka, rukomet, karate, odbojka, tenis, atletika i dr.

KK “Sloboda 73” je osnovan 1973. godine. Trenutno se takmiče u 2. ligi Republike Srpske kao i u ligama mlađih kategorija.

KK “Sloboda 73” – facebook

Sloboda

Sloboda

Sloboda

Karate klub “Rajko Crnobrnja – Gligo” je osnovan 1975. godine. Klub okuplja veliki broj djece, a u sklopu svojih aktivnosti oragnizuje sportsku igraonicu za djecu uzrasta od 3-5 godine. Takođe, klub godinama uspješno organizuje tradicionalni karate turnir “Rajko i Mladen Crnobrnja”.

KK “Rajko Crnobrnja – Gligo” – facebook

Rajko Crnobrnja - Gligo

Rajko Crnobrnja - Gligo

Rajko Crnobrnja - Gligo

Rajko Crnobrnja - Gligo

Rukometni klub “Sredjoškolac” je osnovan septembra 1959. godine u Bosanskom Novom. Osnivač i prvi predsjednik kluba bio je Sveto Šteković, a sekretar Božana Maran. Klub je dobio ime  “SREDNJOŠKOLAC”  zbog toga što su igrački kadar sačinjavali učenici srednje škole. Prva zvanična utakmica odigrana je u martu 1960. godine u tadašnjoj Krajiškoj ligi na igralištu tadašnje srednje škole ŠUP (Škola učenika u privredi). Prva utakmica odigrana je protiv Rudara iz Ljubije. Klub se tokom godina takmičio pored Krajiške lige i u Republičkoj ligi BiH u SFRJ. Najveći domet bio je u Kupu SFRJ gdje je ovaj klub stigao do šesnestine finala Jugoslavije i finala Kupa BiH SFRJ, gdje su u finalu izgubili od Krivaje iz Zavidovića 1989. godine koja je tad bila u II ligi Jugoslavije.

Klub je najveći uspjeh postigao pod vođstvom predsjednika dr Đurić Duška i sekretara dr Blanuše Milana.

Veliku zahvalnost klub duguje zaljubljeniku u rukometnu igru i višegodišnjem treneru i velikom entuzijasti profesoru Nedimu Muftiću, pod čijim vođstvom je izraslo nekoliko vrhunskih igrača. Takođe, potrebno je izdvojiti dva velika čovjeka i vrhunska igrača koja su čitavu svoju rukometnu karijeru podredili RK “Srednjoškolac“, a to su Malik Kapetanović (igrač, trener i predsjednik kluba) i Tanasić Željko – Žuma po kojem se i danas zovu akcije u klubu.

Tokom ratnih godina takmičili su se u I ligi RS i RSK pri čemu klub nikad nije prestao sa radom, te se i poslije rata nastavio  takmičiti u II ligi Republike Srpske.

Trenutni predsjednik RK „Srednjoškolac“ je g-din Goran Majstorović.

RK “Srednjoškolac” – facebook

65-1

65

rk

rk 1

Odbojkaški klub “SMEČ” osnovan je ispočetka kao sekcija, to jest “ŠKOLA ODBOJKE” 04.03.2009. godine dok je kao klub zaživio 25.10.2009 godine. Klub broji 95 djevojčica uzrasta od 6 do 18 godina u pet uzrasnih kategorija. U klubu stručno radi 5 profesora fizičkog vaspitanja i sporta.I jedan magistar sportskih nauka.

OK “Smeč” – facebook

smec 3

smec 1

smec 4

smec

Atletski klub “Sloboda” je osnovan u martu 2011. godine. U kratkoj istoriji postojanja članovi kluba organizuju jedini maraton u Bosni i Hercegovini koji je simbolično nazvan maraton “Stazama Branka Ćopića”, a koji je danas tradicionalna manifestacija koja povezuje opštinu Novi Grad i Krupu na Uni.

AK “Sloboda” – web           AK “Sloboda” – facebook

ak5

ak4

ak3

ak

Na području opštine nalaze se brojni sportski tereni: stadion, sportska dvorana, teniski tereni, fudbalski tereni, odbojkaški tereni, košarkaški tereni, bazen i dr.