Januar

Doček pravoslavne Nove godine

April

MEMORIJALNI KARATE TURNIR „Rajko i Mladen Crnobrnja“

Memorijalni karate turnir „Rajko i Mladen Crnobrnja“ okuplja oko 1000 učesnika iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije. Ova manifestacija prezentuje ne samo vještine ovog sporta, već i njegov duh i životnu filozofiju. Cilj ove manifestacije je animiranje najmlađih uz promociju zdravog života i sportskog duha.

 

Maj

„TRKA SLOBODE“

Tradicionalna manifestacija u znak sjećanja na oslobođenje opštine Novi Grad 1945. godine, i na Dan pobjede nad fašizmom. Učestvuju oko 700 djece iz predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola, te sportskih klubova.

MARATON „STAZAMA BRANKA ĆOPIĆA“

Drugi maraton „Stazama Branka Ćopića“ organizuje Atletski klub „Sloboda“ u saradnji sa opštinama Novi Grad i Krupa na Uni. Ova sportsko-rekreativna trka predstavlja jedini maraton koji se održava na prostorima BiH, te okuplja oko 200 sportista iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i drugih zemalja. Maraton se održava krajem maja sa dužinama od 42 (maraton) i 21 km (polumaraton).

5

Jun

„DANI NA SANI“

Tradicionalna ekološka manifestacija, čiji je moto „Rijeka Sana jednako čista na ušću kao i na izvoru“. Pokrenuta je na inicijativu Misije OEBS-a 2001. godine uz učešće opština Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštra Luka, Prijedor i Novi Grad.

„DANI KULTURE“

Manifestacija se prvi put održala 2011. godine, a okuplja folklorne grupe, gradski hor, duvački orkestar, pozorišne grupe iz Novog Grada i susjednih gradova. Ova manifestacija okuplja oko 1000 posjetilaca.

Jul

DAN OPŠTINE – PETROVDANSKI DANI

Povodom Petrovdana, dana opštine Novi Grad, u Novom Gradu se organizuje bogat kulturno-zabavni sadržaj sa pozorišnim predstavama, nastupima kulturno-umjetničkih društava iz susjednih opština kao i drugi kulturno-zabavni program. Takođe, dodjeljuju se plakete najuspješnijim preduzećima u prethodnoj godini, a u svim ovim aktivnostima prisutno je nekoliko hiljada građana opštine Novi Grad.

[ ]

 


INTERNACIONALNA MANIFESTACIJA „UNA REGATA – LAĐOM NIZ UNU“

Internacionalna „Una Regata“ se odvije u dvije etape: 1. Od Blatne do Novog Grada i 2. Od Novog Grada do Hrvatske Kostajnice. Manifestacija se održava krajem jula a okuplja oko 400 učesnika iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i drugih zemalja. Učesnici se spuštaju rijekom Unom gumenim čamcima, kajacima, kanuima kao i unskom lađom koja predstavlja svojevrsni brend novogradske opštine.

 

SAJAM ZADRUGARSTVA, Donji Agići

Sajam zadrugarstva Republike Srpske se održava u krugu poljoprivredne zadruge „Agrojapra“ u Donjim Agićima. Sajam okuplja brojne poljoprivredne proizvođače s ciljem prezentacije njihovim proizvoda, te ističe ulogu manifestacije kao značajne u organizovanju poljoprivrednih proizvođača kao i aktivnostima uspostavljanja i rehabilitacije zadružnog sektora.

„SVI NA TOČKOVE“

Manifestaciju „Svi na točkove“ tradicionalno organizuje Društvo pedagoga fizičke kulture Novi Grad u saradnji sa AMD „Una“ Novi Grad.

Avgust

LIKOVNA KOLONIJA RAKANI

Likovna kolonija „Rakani“ se prvi put organizovala 1985. godine i jedna je od najstarijih kolonija koje se održavaju na prostorima BiH. Koloniju organizuje JU Kulturno-obrazovni centar Novi Grad svakog avgusta, u trajanju od devet dana, gdje slikari borave i stvaraju umjetnička djela uz obalu rijeke Une kod Novog Grada. Nakon završetka kolonije stvorena umjetnička djela su izložena i obogaćuje likovni fundus u likovnoj galeriji Novog Grada.

 

 

Septembar

DANI PČELARSTVA, VOĆARSTVA I NAŠEG SELA

Manifestacija „Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela“ okuplja preko 30 izlagača iz Novog Grada, Kostajnice, Prijedora, Banjaluke, Bihaća i drugih susjednih opština. Na štandovima su izloženi pčelarska oprema i med, voće i povrće, te ljekovito bilje. Ova manifestacija se organizuje sa ciljem povezivanja kupaca sa domaćim proizvođačima.

Decembar

GODIŠNJI KONCERT KUD „UNA“ – folklora, orkestra, hora…

6

4

5

7