Panorama Podgrmeča
Panorama Podgrmeča

 

Očuvanje tradicije i običaja Novog Grada postaje sve više sastavni dio zanimanja velikog broja ljudi. Pri tom nastojanju da se tradicija i običaji prikažu drugima i očuvane ljepote podijele sa što većim brojem ljudi brojni entuzijasti daju izuzetan pionirski doprinos razvoju seoskog turizma.

Seoski turizam na novogradskoj opštini se, još uvijek, ne razvija dovoljno brzo ali je potrebno izdvojiti pokušaje poljoprivredne zadruge „Agrojapra“ i pojedinih seoskih domaćinstava da ovu granu turizma uvrste u sveukupnu turističku ponudu područja. Pri tom je potrebno istaknuti da se pionirski koraci pokreću u dolini rječice Japre i okolini banjsko-rekreativnog centra Lješljani.

Seoska domaćinstva u dolini rječice Japre organizovana su preko poljoprivredne zadruge Agrojapra (www.agrojapra.net).

PZ “Agrojapra” iz Donjih Agića osnovana je još po završetku II svjetskog rata i s manjim prekidima radi sve do danas.

Pored očuvanog prirodnog ambijenta i kvalitetne domaće kuhinje koja uključuje stare tradicionalne specijalitete u svoju ponudu uvrštavaju šetnje kroz brdsko-planinske predjele podgrmeča, branje ljekovitog bilja i gljiva, jahanje, obilazak vodenice sa učestvovanjem u meljavi brašna, degustacije hladno cijeđenog suncokretovog ulja i salatnog ulja, djevičansko ulje od bundevinog sjemena, bundevine sjemenke, razne vrste sušenog voća, ribolov na rječici Japri, posjeta kuće Branka Ćopića u Hašanima i sl. PZ „Agrojapra“ posjeduje i učionicu za cjeloživotno obrazovanje, etnomuzejsku postavku i izložbu o zadrugarstvu u dolini Japre.

15

Takođe, u zadruzi Agrojapra imaju već dugogodišnje iskustvo u organizovanju škola u prirodi i shodno kvalitetu kojeg pružaju kroz ovaj edukativni program i pregršt priznanja raznih institucija, od osnovnih škola do stručnih fakulteta. U toku posjete zemljoradničkoj zadruzi Agrojapra posjetioci se mogu upoznati sa raznovsnim procesima proizvodnje domaćih i zdravih proizvoda koje ova zadruga nudi kroz progam obilaska njenih postrojenja (uljare, sušare i sličnih) ili vodenice na rijeci Japri.

samo dio 180

Na ovim lokacijama na novogradskoj opštini postoje 9 seoskih domaćinstava sa 47 ležaja, a gostoljubivi domaćini za trpezom će vam ponuditi domaću hranu proizvedenu u njihovim domaćinstvima kao što su: domaći hljeb, cicvara, popara, kuruza, somun, pogača, pura, kalavrk, ljevača, pite, sir, kajmak, skrobovo mlijeko…